Egyél egészségesen

Táplálkozás

Egyél sok zöldséget,rizst és csirkemellet,lehetőleg kerüld a cukros, édes ételeket.

Néhány étel amit nyugodtan ehetsz:

Mustáros csirkemell rizzsel

hozzávalók / 4 adag

  • 500 g csirkemell filé (ha kilósat veszünk egy tálcával, az jó lesz levesbe)
  • 3 ek mustár (1/2 zacskó borsos-mustáros villámpác)
  • 250 ml főzőtejszín
  • 1 dl napraforgó olaj (lehet olíva, azzal még jobb)
  • 1 kávéskanál só
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi fűszerpaprika
  • 750g gyors rizs(3-4 zacskó, 2 doboz)

elkészítés

  1. Az egyik csirkemellet vágjuk fel kisebb, vékony szelletekre. Egy nagy serpenyőbe tegyük bele az olajat, és a fél zacskó villámpácot, majd forgassuk bele a pácba a husikat, és szép sorba pakolva hagyjuk állni 15-20 percet.
  2. Odatesszük addig a gyors rizst főni a leírás alapján (én még egy kanál olajat szoktam bele tenni a vízbe).
  3. Ha kész a hús pácolása, páccal együtt tegyük a tűzre, és szép lassan süssük fehérre, ügyelve arra, hogy teljesen átsüljön. Ha már kifehéredett, tegyük hozzá a mustárt, a fűszereket és a tejszínt. Szépen kenegessük el a tetején, meg-meg forgatva a lében a husikat.
  4. Ha már eléggé összerottyant és szép sűrű a szaft, készen is van.
  5. Igény szerint lehet még tenni hozzá petrezselymet is, miközben sül.
  • költség: 2200 Ft

Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

  • 100 dkg csirkemell filé
  • 150 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 20 dkg finomliszt

A sütéshez

  • 3 dl napraforgó olaj

A körethez

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg füstölt sajt
  • só ízlés szerint
  • 150 g tejföl
  • 1 ek zsemlemorzsa

elkészítés

  1. Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
  2. A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, és alaposan beleforgatjuk a pácba.
  3. Lefedjük, és egy napra hűtőbe tesszük.
  4. Másnap a köretet készítjük el először, amihez a krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
  5. Egy jénait kikenünk margarinnal, és a kihűlt krumpli harmadát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Megsózzuk, beterítjük vékonyra szelt hagymával, ráreszeljük a sajt felét, és margarindarabkákat is teszünk rá. (Én azt is reszelni szoktam nagy lyukú reszelőn.) Ezt végigcsináljuk a krumpli második harmadával is, majd az utolsó adag krumpit már csak tejföllel locsoljuk meg, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  7. Amíg a köret a sütőben van, a húsokat a pácból kiemeljük, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.
  8. Tálaláskor olvaszthatunk rá füstölt sajtot, de ez el is maradhat.

  • sütési hőfok: 180°C

Serpenyős cordon bleu

hozzávalók / 4 adag

  • 400 g csirkemell filé
  • 100 g finomliszt
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 3 dl alaplé (vagy víz)
  • 100 ml habtejszín
  • 80 g sonka
  • 70 g sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

elkészítés

  1. A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk, végül lisztben megforgatjuk, a felesleget lerázzuk.
  2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk néhány perc alatt, majd félretesszük.
  3. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés olajat), majd felöntjük az alaplével, és hozzáadunk egy teáskanál mustárt, és összeforraljuk.
  4. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne, és visszatesszük a hússzeleteket. Minden húsra egy-egy sonkát és sajtot fektetünk, majd lefedjük, és további 5-6 percig fedő alatt főzzük, amíg a szaft besűrűsödik és a sajt megolvad.

Majonézes kukoricasaláta

hozzávalók / 2 adag

  • 29 dkg csemegekukorica
  • 30 g majonéz
  • 5 g mustár
  • 60 g tejföl

elkészítés

  1. A kukorica levét leöntjük.
  2. A majonézt kikeverjük a mustárral és a tejföllel, majd az egészet összekeverjük a kukoricával.

Zablisztes palacsinta

hozzávalók / 2 adag

  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 0.5 dl olívaolaj

elkészítés

  1. A lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük.
  2. Az összekevert masszához adjuk az olajat.
  3. Forró palacsintasütőben kisütjük.
  • költség: 400 Ft

Sajtos cukkinigolyók

hozzávalók / 4 adag

Golyókhoz

  • 1 közepes db cukkini (reszelve mérve kb. 60 dkg)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csipet bors (nagy)
  • 1 kávéskanál fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
  • 1 db tojás (nagyobb)
  • 10 dkg sajt (reszelt)
  • 4 ek zsemlemorzsa

Panírozáshoz

  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 db tojás (nagyobb)
  • 5 ek zsemlemorzsa

Sütéshez

  • 6 dl napraforgó olaj

elkészítés

Golyókhoz:

  1. A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani.
  2. Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.
  3. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
  4. Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. (15 db lett.)

Panírozáshoz:

  1. Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül.
  2. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.

Sütéshez:

  1. Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat, és közepes lángon világos barnára pirítjuk.
  2. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  • költség: 900 Ft

Tócsni

hozzávalók / 3 adag

  • 50 dkg burgonya/cukkini
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek majoranna
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 4 ek napraforgó olaj

elkészítés

  1. A meghámozott nyers krumplit nagy lyukú (káposzta)reszelőn lereszeljük, hogy hosszú, szálkás legyen. (Nagyobb adagnál érdemes a robotgép reszelőbetétjét használni.)
  2. Ráütjük a tojásokat, a szálasra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, lisztet, apróra vágott petrezselyemzöldet, majorannát. Sót, borsot ízlés szerint.
  3. Olyan masszát kapunk, amiben a krumpli dominál, nem palacsinta vagy nokedli tésztát.
  4. Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük

Fűszeres-hagymás édesburgonya

hozzávalók / 6 adag

  • 1.5 kg édesburgonya
  • 4 közepes db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 ek fűszersó
  • 4 ek oregánó
  • 3 teáskanál őrölt fekete bors
  • 6 ek kókuszzsír (a tepsi kikenéséhez)

elkészítés

  1. Jó alaposan megmossuk az édesburgonyákat, majd meghámozzuk. A hagymákat és a fokhagymákat megpucoljuk. Ezután az édesburgonyát csíkokra vágjuk, a vöröshagymát jó vékonyra felszeleteljük.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük (alul-felül sütés) 200 fokra, és előveszünk egy nagyobb tepsit. 3 kanál kókuszzsírt eloszlatunk a tepsiben. Ezután beletesszük az édesburgonyacsíkokat, majd a hagymákat.
  3. Egyenletesen megszórjuk fűszersóval, oregánóval és borssal. Majd ismét 3 kanál kókuszzsírt teszünk rá, és egy fakanál segítségével óvatosan összekeverjük. Végül alufóliával letakarjuk.
  4. A felmelegedett sütőbe toljuk a tepsinket, és 40-50 percig sütjük (nem kell levenni az alufóliát, minden kellően megpuhul és megpirul).
  5. Kicsit hagyjuk kihűlni, és már lehet is fogyasztani.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x22x6 cm

Mátrai borzaska sajttal-tejföllel

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

  • 80 dkg sertés rövidkaraj (kicsontozott vagy 2 nagy csirkemell)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál finomliszt (finom)
  • 3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz

  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt (reszelt)

elkészítés

  1. A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük.
  2. Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
  3. A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa.
  4. Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.

Tepsis csirkecomb zöldségekkel

hozzávalók / 4 adag

  • 6 db csirkecomb
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 700 g burgonya
  • 100 g lila hagyma
  • 100 g fehér hagyma
  • 50 g salottahagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 400 g csicseriborsó konzerv
  • 150 g bio csemegekukorica (konzerv)
  • 150 g zöldborsó
  • 150 g fekete olajbogyó
  • 1 csokor petrezselyem

elkészítés


  1. A combokat kettőbe vágjuk, és alaposan sózzuk, borsozzuk.

  2. Egy nagyobb tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben elkezdjük sütni, egyszer-egyszer megforgatjuk.

  3. Mikor kb. félpuhára sültek, hozzáadjuk a hagymákat karikára vágva, a felaprított fokhagymát és a burgonyát. Jól átforgatjuk a csirke zsírjában őket, öntünk alá kb. 100 ml forrásban lévő vizet, kissé megsózzuk, borsozzuk újból. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt szinte puhára sütjük.

  4. Hozzáadjuk a borsót, kukoricát, olívabogyót és a levétől leöblített csicseriborsót.

  5. Óvatosan összeforgatjuk a krumplival, hagymával.

  6. Hozzáöntünk újból kb. 150 ml forrásban lévő vizet. Visszatéve a sütőbe készre sütjük.

  7. Legvégén, ha kivettük a sütőből, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2200 Ft

tömegnöveléshez

Amerikai palacsinta áfonyaszósszal


Hozzávalók a palacsintához: 3 főre

- 1 teáskanál sütőpor

- 1 tojás

- 2 evőkanál barna nádcukor (vagy kristálycukor)

- 4 dl tej

- 5 dkg olvasztott vaj

- kb. 10 dkg áfonya

A szószhoz:

25 dkg áfonya

- 1 teáskanál citromlé

- 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. Az áfonyát megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem.

2. A lisztet a sütőporral elkeverem.

3. A tojást felhabosítom a cukorral, majd felhígítom a tejjel és az olvasztott vajjal, végül elkeverem a sütőporos liszttel.

4. Serpenyőben közepes lángos kisütöm a palacsintákat (kb. fél merőkanálnyit teszek egyszerre a serpenyőbe). Sütés közben a tésztájába dobálok pár szem áfonyát.

5. A szószhoz a megmosott áfonyát a citromlével és a porcukorral leturmixolom, szitán átszűröm. A palacsintákat az öntettel együtt tálalom.


Bolognai tepsis pizza

Hozzávalók a tésztához:

egy nagy gáztepsihez

-25 dkg finomliszt

-3 dkg friss élesztő

-kb. 2 evőkanál olaj

-1,5 dl langyos víz

-1 teáskanál só

A feltéthez:

1 nagyobb fej vöröshagyma
kb. 4 evőkanál olaj

40 dkg darált sertéshús

1 nagyobb gerezd fokhagyma

3 közepes paradicsom

5 evőkanál sűrített paradicsom

2 teáskanál szárított bazsalikom só,

őrölt bors ízlés szerint

15 dkg parmezán vagy trappista sajt

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el