
Egyél egészségesen
Táplálkozás
Egyél sok zöldséget,rizst és csirkemellet,lehetőleg kerüld a cukros, édes ételeket.
Néhány étel amit nyugodtan ehetsz:
Mustáros csirkemell rizzsel

hozzávalók / 4 adag
- 500 g csirkemell filé (ha kilósat veszünk egy tálcával, az jó lesz levesbe)
- 3 ek mustár (1/2 zacskó borsos-mustáros villámpác)
- 250 ml főzőtejszín
- 1 dl napraforgó olaj (lehet olíva, azzal még jobb)
- 1 kávéskanál só
- fekete bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi fűszerpaprika
- 750g gyors rizs(3-4 zacskó, 2 doboz)
elkészítés
- Az egyik csirkemellet vágjuk fel kisebb, vékony szelletekre. Egy nagy serpenyőbe tegyük bele az olajat, és a fél zacskó villámpácot, majd forgassuk bele a pácba a husikat, és szép sorba pakolva hagyjuk állni 15-20 percet.
- Odatesszük addig a gyors rizst főni a leírás alapján (én még egy kanál olajat szoktam bele tenni a vízbe).
- Ha kész a hús pácolása, páccal együtt tegyük a tűzre, és szép lassan süssük fehérre, ügyelve arra, hogy teljesen átsüljön. Ha már kifehéredett, tegyük hozzá a mustárt, a fűszereket és a tejszínt. Szépen kenegessük el a tetején, meg-meg forgatva a lében a husikat.
- Ha már eléggé összerottyant és szép sűrű a szaft, készen is van.
- Igény szerint lehet még tenni hozzá petrezselymet is, miközben sül.
- költség: 2200 Ft
Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival

hozzávalók / 4 adag
A húshoz
- 100 dkg csirkemell filé
- 150 g tejföl
- 2 db tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 20 dkg finomliszt
A sütéshez
- 3 dl napraforgó olaj
A körethez
- 1 kg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg margarin
- 10 dkg füstölt sajt
- só ízlés szerint
- 150 g tejföl
- 1 ek zsemlemorzsa
elkészítés
- Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
- A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, és alaposan beleforgatjuk a pácba.
- Lefedjük, és egy napra hűtőbe tesszük.
- Másnap a köretet készítjük el először, amihez a krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
- Egy jénait kikenünk margarinnal, és a kihűlt krumpli harmadát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Megsózzuk, beterítjük vékonyra szelt hagymával, ráreszeljük a sajt felét, és margarindarabkákat is teszünk rá. (Én azt is reszelni szoktam nagy lyukú reszelőn.) Ezt végigcsináljuk a krumpli második harmadával is, majd az utolsó adag krumpit már csak tejföllel locsoljuk meg, és megszórjuk zsemlemorzsával.
- Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
- Amíg a köret a sütőben van, a húsokat a pácból kiemeljük, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.
- Tálaláskor olvaszthatunk rá füstölt sajtot, de ez el is maradhat.
- sütési hőfok: 180°C
Serpenyős cordon bleu

hozzávalók / 4 adag
- 400 g csirkemell filé
- 100 g finomliszt
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 3 dl alaplé (vagy víz)
- 100 ml habtejszín
- 80 g sonka
- 70 g sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
elkészítés
- A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk, végül lisztben megforgatjuk, a felesleget lerázzuk.
- Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk néhány perc alatt, majd félretesszük.
- Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés olajat), majd felöntjük az alaplével, és hozzáadunk egy teáskanál mustárt, és összeforraljuk.
- Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne, és visszatesszük a hússzeleteket. Minden húsra egy-egy sonkát és sajtot fektetünk, majd lefedjük, és további 5-6 percig fedő alatt főzzük, amíg a szaft besűrűsödik és a sajt megolvad.
Majonézes kukoricasaláta

hozzávalók / 2 adag
- 29 dkg csemegekukorica
- 30 g majonéz
- 5 g mustár
- 60 g tejföl
elkészítés
- A kukorica levét leöntjük.
- A majonézt kikeverjük a mustárral és a tejföllel, majd az egészet összekeverjük a kukoricával.
Zablisztes palacsinta

hozzávalók / 2 adag
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 3 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 0.5 dl olívaolaj
elkészítés
- A lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük.
- Az összekevert masszához adjuk az olajat.
- Forró palacsintasütőben kisütjük.
- költség: 400 Ft
Sajtos cukkinigolyók

hozzávalók / 4 adag
Golyókhoz
- 1 közepes db cukkini (reszelve mérve kb. 60 dkg)
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors (nagy)
- 1 kávéskanál fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
- 1 db tojás (nagyobb)
- 10 dkg sajt (reszelt)
- 4 ek zsemlemorzsa
Panírozáshoz
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 db tojás (nagyobb)
- 5 ek zsemlemorzsa
Sütéshez
- 6 dl napraforgó olaj
elkészítés
Golyókhoz:
- A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani.
- Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.
- A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
- Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. (15 db lett.)
Panírozáshoz:
- Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül.
- A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.
Sütéshez:
- Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat, és közepes lángon világos barnára pirítjuk.
- Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
- költség: 900 Ft
Tócsni

hozzávalók / 3 adag
- 50 dkg burgonya/cukkini
- 3 db tojás
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek majoranna
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 4 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A meghámozott nyers krumplit nagy lyukú (káposzta)reszelőn lereszeljük, hogy hosszú, szálkás legyen. (Nagyobb adagnál érdemes a robotgép reszelőbetétjét használni.)
- Ráütjük a tojásokat, a szálasra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, lisztet, apróra vágott petrezselyemzöldet, majorannát. Sót, borsot ízlés szerint.
- Olyan masszát kapunk, amiben a krumpli dominál, nem palacsinta vagy nokedli tésztát.
- Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük
Fűszeres-hagymás édesburgonya

hozzávalók / 6 adag
- 1.5 kg édesburgonya
- 4 közepes db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 ek fűszersó
- 4 ek oregánó
- 3 teáskanál őrölt fekete bors
- 6 ek kókuszzsír (a tepsi kikenéséhez)
elkészítés
- Jó alaposan megmossuk az édesburgonyákat, majd meghámozzuk. A hagymákat és a fokhagymákat megpucoljuk. Ezután az édesburgonyát csíkokra vágjuk, a vöröshagymát jó vékonyra felszeleteljük.
- Közben a sütőt előmelegítjük (alul-felül sütés) 200 fokra, és előveszünk egy nagyobb tepsit. 3 kanál kókuszzsírt eloszlatunk a tepsiben. Ezután beletesszük az édesburgonyacsíkokat, majd a hagymákat.
- Egyenletesen megszórjuk fűszersóval, oregánóval és borssal. Majd ismét 3 kanál kókuszzsírt teszünk rá, és egy fakanál segítségével óvatosan összekeverjük. Végül alufóliával letakarjuk.
- A felmelegedett sütőbe toljuk a tepsinket, és 40-50 percig sütjük (nem kell levenni az alufóliát, minden kellően megpuhul és megpirul).
- Kicsit hagyjuk kihűlni, és már lehet is fogyasztani.
- sütési hőfok: 200°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 38x22x6 cm
Mátrai borzaska sajttal-tejföllel

hozzávalók / 4 adag
A húshoz
- 80 dkg sertés rövidkaraj (kicsontozott vagy 2 nagy csirkemell)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- 50 dkg burgonya
- 1 db tojás
- 4 evőkanál finomliszt (finom)
- 3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A tálaláshoz
- 2 dl tejföl
- 10 dkg sajt (reszelt)
elkészítés
- A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük.
- Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
- A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa.
- Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.
Tepsis csirkecomb zöldségekkel

hozzávalók / 4 adag
- 6 db csirkecomb
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 700 g burgonya
- 100 g lila hagyma
- 100 g fehér hagyma
- 50 g salottahagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 400 g csicseriborsó konzerv
- 150 g bio csemegekukorica (konzerv)
- 150 g zöldborsó
- 150 g fekete olajbogyó
- 1 csokor petrezselyem
elkészítés
- A combokat kettőbe vágjuk, és alaposan sózzuk, borsozzuk.
- Egy nagyobb tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben elkezdjük sütni, egyszer-egyszer megforgatjuk.
- Mikor kb. félpuhára sültek, hozzáadjuk a hagymákat karikára vágva, a felaprított fokhagymát és a burgonyát. Jól átforgatjuk a csirke zsírjában őket, öntünk alá kb. 100 ml forrásban lévő vizet, kissé megsózzuk, borsozzuk újból. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt szinte puhára sütjük.
- Hozzáadjuk a borsót, kukoricát, olívabogyót és a levétől leöblített csicseriborsót.
- Óvatosan összeforgatjuk a krumplival, hagymával.
- Hozzáöntünk újból kb. 150 ml forrásban lévő vizet. Visszatéve a sütőbe készre sütjük.
- Legvégén, ha kivettük a sütőből, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: hőlégkeveréses
- költség: 2200 Ft
tömegnöveléshez
Amerikai palacsinta áfonyaszósszal

Hozzávalók a palacsintához: 3 főre
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 2 evőkanál barna nádcukor (vagy kristálycukor)
- 4 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 10 dkg áfonya
A szószhoz:
25 dkg áfonya
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. Az áfonyát megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem.
2. A lisztet a sütőporral elkeverem.
3. A tojást felhabosítom a cukorral, majd felhígítom a tejjel és az olvasztott vajjal, végül elkeverem a sütőporos liszttel.
4.
Serpenyőben közepes lángos kisütöm a palacsintákat (kb. fél
merőkanálnyit teszek egyszerre a serpenyőbe). Sütés közben a tésztájába
dobálok pár szem áfonyát.
5. A szószhoz a megmosott áfonyát a citromlével és a porcukorral leturmixolom, szitán átszűröm.
A palacsintákat az öntettel együtt tálalom.
Bolognai tepsis pizza

Hozzávalók a tésztához:
egy nagy gáztepsihez
-25 dkg finomliszt
-3 dkg friss élesztő
-kb. 2 evőkanál olaj
-1,5 dl langyos víz
-1 teáskanál só
A feltéthez:
1 nagyobb fej vöröshagyma
kb. 4 evőkanál olaj
40 dkg darált sertéshús
1 nagyobb gerezd fokhagyma
3 közepes paradicsom
5 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál szárított bazsalikom só,
őrölt bors ízlés szerint
15 dkg parmezán vagy trappista sajt